De Kort (VVD): “Vast moet minder vast”

De lasten op arbeid moeten omlaag, volgens de VVD. “Het loont momenteel nog te weinig om meer te gaan werken.” Daarom wil de VVD dat de belasting op arbeid omlaag gaat en er hogere reiskostenvergoeding komen. Dat stelde Tweede Kamerlid Daan de Kort namens de VVD tijdens het BNR arbeidsmarkt debat van dinsdag 31 oktober.

Daarnaast wil de partij meer doen om onbenut arbeidspotentieel naar de arbeidsmarkt te begeleiden. “Ondanks de krappe arbeidsmarkt zitten er nog meer dan 400.000 mensen in de bijstand. Gemeenten doen nog veel te weinig om in kaart te brengen wat de competenties zijn van deze mensen, waar de talenten liggen.” Daarnaast gelooft de VVD dat “ook mensen met een beperking door ze met de juiste voorzieningen naar werk begeleid kunnen worden.”

Hierop werd hij bekritiseerd door aspirant-kamerlid Mariëtte Patijn van GL/PvdA: “Er zitten in deze groep bijstandsgerechtigden ook veel mensen die op een andere manier een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Om te zeggen ‘laten we al die mensen maar gaan scholen’: deze mensen liepen al vast in hun schoolcarrière.” Ze stelde dat het arbeidspotentieel van de 400.000 bijstandsgerechtigden die De Kort noemde in werkelijkheid tegenvalt.

Vast- versus flexwerk
In de discussie over vast- versus flexwerk, wil de VVD vooral kijken naar de mogelijkheden om ‘vast minder vast’ te maken. Hierdoor zouden werkgevers volgens De Kort eerder mensen een vast contract willen bieden. “Loon doorbetaling bij ziekte, twee jaar lang, dat is echt heel lang. Je zou maar een kleine MKB’er zijn.” Een vergelijkbaar punt maakte hij over het ontslagrecht: “Een transitievergoeding is ook zo’n punt. Wanneer jij als werkgever iemand helaas moet ontslaan, maar die wel op een goede manier naar een alternatief begeleidt, waarom zou je dan nog een transitievergoeding moeten betalen?”

Benieuwd naar alle plannen van de VVD voor de arbeidsmarkt? Lees hier ons overzicht van de plannen van de VVD!

Related Articles

laatste artikelen

TWITTER

Gezocht => zie https://www.zipconomy.nl/werken-bij-zipconomy/ (en wie het wordt of wie iemand weet die het wordt mag een training volgen bij de @Bladendokter ;)

Knip de door min @karienvangennip (aangekondigde) Wet VBAR in tweeen. Dat komt er sneller een oplossing voor kwetsbare zzp'ers, stelt @hugojanruts. Goed idee @TvOostenbruggen @AnneMarijke1971 @ThierryAartsen @leondejong @bartvankent @mpatijn @MonaKeijzer ?

De uitslag onder zelfstandig professionals geeft ander beeld dan landelijk. Maar ook daar flinke verschuivingen tov vergelijkbaar ZIP-onderzoek in 2017: VVD grootste, Volt verrassende no 2. , NSC op 3 en PvdA/GL op nu 4. (fors verlies D66 en CDA). Lees meer=>…

Meer laden