Patijn (GL-PvdA): “De beste loonsverhoging is een vast contract.”

“De beste loonsverhoging is een vast contract.” Dat stelde kandidaat-kamerlid namens GL-PvdA Mariëtte Patijn tijdens het ABU/BNR arbeidsmarkt debat van dinsdag 31 oktober. Met de zekerheid van een vast contract wil GL-PvdA ervoor zorgen dat meer mensen aan het werk gaan. “Je ziet dat mensen iedere maand iets anders verdienen, in de knel komen met toeslagen. De ene maand heb je wel recht op toeslag, en de andere niet. Dus de zekerheid en de stabiliteit van een vast inkomen, is belangrijk om het tekort op de arbeidsmarkt aan te vullen.”

Het kandidaat-kamerlid heeft veel ervaring als bestuursvoorzitter en cao-onderhandelaar bij FNV. Vanuit die ervaring redeneerde zij dat mensen die nu een uitkering hebben en minimumloon krijgen als zij gaan werken, er niet op vooruitgaan. “Het lijkt wel alsof iedereen redeneert dat je alleen maar het minimumloon kunt verdienen. Maar waarom zouden werkgevers niet fundamenteel meer betalen om mensen aan te gaan nemen?” Hiermee hoopt zij een ongelijke verdeling tussen lonen en winsten voor de aandeelhouders te verminderen. “Ooit hebben wij afgesproken dat 20 procent van de winst naar aandeelhouders zou gaan, niet de 30 procent van tegenwoordig. Het is helemaal niet zo gek als er iets meer van die winsten terug gaat naar die lonen. Met name naar de lagere lonen.

Dit kwam op kritiek te staan van Daan de Kort, namens de VVD. Hij vond dat er niet te veel gekeken moest worden naar de onderkant van de samenleving, maar vooral de middenklasse die het zwaarder kreeg. “U vergroot de armoedeval.”

Nadenken over sectoren
Patijn vindt ook dat we moeten nadenken welke werkgelegenheid we willen aantrekken in Nederland. Zij noemde bijvoorbeeld de grote distributiecentra die niet veel toevoegen aan het Nederlandse leven, omdat het vooral gericht is op Europese logistieke diensten. Dit zijn ook de werkplekken waar veel arbeidsmigranten worden ingezet. “Er gaat hier veel arbeidspotentieel in verloren. De mensen die hier werken worden van duizenden kilometer verderop gehaald, om vaak onderbetaald, onveilig en ongezond werk te doen op plekken waarvan je denkt: wat is de toegevoegde waarde voor ons?”

Benieuwd naar alle plannen van de GL-PvdA voor de arbeidsmarkt? Lees hier ons overzicht van de plannen van de GL-PvdA!

Weet je al op wie je gaat stemmen? Doe dan mee aan de ZZPKiest.NU opiniepeiling

Related Articles

laatste artikelen

TWITTER

Gezocht => zie https://www.zipconomy.nl/werken-bij-zipconomy/ (en wie het wordt of wie iemand weet die het wordt mag een training volgen bij de @Bladendokter ;)

Knip de door min @karienvangennip (aangekondigde) Wet VBAR in tweeen. Dat komt er sneller een oplossing voor kwetsbare zzp'ers, stelt @hugojanruts. Goed idee @TvOostenbruggen @AnneMarijke1971 @ThierryAartsen @leondejong @bartvankent @mpatijn @MonaKeijzer ?

De uitslag onder zelfstandig professionals geeft ander beeld dan landelijk. Maar ook daar flinke verschuivingen tov vergelijkbaar ZIP-onderzoek in 2017: VVD grootste, Volt verrassende no 2. , NSC op 3 en PvdA/GL op nu 4. (fors verlies D66 en CDA). Lees meer=>…

Meer laden