VVD kamerlid Daan de Kort over de wet VBAR: “Zoals dat er nu ligt, gaan wij het echt niet steunen.”

Als het aan VVD’er Daan de Kort ligt, zullen zij de wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie en Rechtsvermoeden), niet steunen. Dat vertelde hij in een interview met ZiPconomy. De wet gaat volgens De Kort te veel uit van een werknemersrelatie. “Onderzoek niet als eerste of een zzp’er werknemer is, maar of hij ondernemer is”, zegt het VVD-Kamerlid. “Als jij er bewust voor kiest om zzp’er te zijn, wil ik je die ruimte geven. Het huidige voorstel doet dat niet.” De Kort vreest dat deze wet leidt tot grotere tekorten in sectoren waar al personeelstekorten zijn. “Veel mensen werken daar bewust als zzp’er en als dat niet meer mag, gaan ze echt niet in loondienst. Dan stoppen ze.” In reacties op de wet VBAR lieten enkele zzp’ers die actief waren in de zorg dit geluid al klinken.

“Er wordt te negatief gesproken over flexibele arbeid in Den Haag”, vindt De Kort. “Daar volgt soms beleid uit waar wij niet achter staan.” Hij is van mening dat de wet VBAR niet het beoogde effect zal behalen: “Misstanden zoals misbruik van arbeidsmigranten en schijnzelfstandigheid moeten we natuurlijk aanpakken, maar dat mag niet ten koste gaan van de hele zzp-branche”, vertelt hij. “Slechts een beperkt percentage van alle zzp’ers is schijnzelfstandig. Als dat duidelijk is, moeten we daar iets tegen doen. Jarenlang als vast onderdeel van het team voor één opdrachtgever werken, dat is geen ondernemerschap.”

Eigen rechtspositie zzp’ers

Daarom is de VVD voorstander van een eigen rechtspositie voor zzp’ers: “Wij vinden dat zelfstandig ondernemers een eigen rechtspositie verdienen.” De VVD wil al langer zo’n eigen rechtspositie in het Burgerlijk Wetboek voor zzp’ers. Zo hoopt de partij beter onderscheid te maken tussen echte zelfstandigen en schijnzelfstandigen. Eind 2021 was er veel steun in de kamer voor het idee. Een motie van JA21 voor een ‘wettelijke regeling voor zelfstandig ondernemerschap die de rechtspositie van zzp’ers in alle relevante aspecten vastlegt’ is met ruime meerderheid aangenomen. Maar CDA was tegen. Het werd ook geen onderdeel van het plan van CDA-minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om de arbeidsmarkt te hervormen.

Hij zegt dat er voor de VVD nog veel werk aan de winkel is wat betreft de arbeidsmarkt: “Het advies van de Commissie Regulering van Werk is om vaste contracten minder vast te maken en flexibele arbeid minder flexibel. De minister van Sociale Zaken heeft al veel gedaan om flex minder flex te maken, maar nog veel te weinig om vast minder vast te maken.” Zo wil de VVD de werkgeversverplichting om het loon twee jaar lang door te betalen bij ziekte verkorten naar 1 jaar: “We willen zorgen dat ondernemers na een jaar al weten of een zieke werknemer terugkeert.”

Betere vertegenwoordiging in de polder

Ook vertelt De Kort dat zzp’ers beter vertegenwoordigd moeten worden in de polder. “Nu maken werkgevers en vakbonden de afspraken, de zzp’er wordt nog te vaak vergeten”, zegt hij. “Wij maken ons hard voor een stevige positie van de zzp’er in de polder. Zij krijgen nu al een plek in de Sociaal-Economische Raad.” Ook moeten zzp’ers aan tafel zitten in arbeidsmarktregio’s.”

Verder pleit De Kort ook voor het recht op bijstand voor zzp’ers en ondernemers in het eerste jaar na een faillissement: “Nu moeten zij eerst hun huis verkopen en hun pensioenpot leegmaken voordat zij recht hebben op bijstand”, vertelt De Kort. “Dat vinden wij oneerlijk, ook ondernemers hebben tenslotte belasting betaald.” Naast het recht op bijstand, staat de VVD ook achter een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers en ondernemers. Voorwaarde voor de VVD is dat zelfstandigen de keuze hebben om zelf een private verzekering af te sluiten (een ‘opt-out’).

Lees hier het hele interview van ZiPconomy met VVD-kamerlid Daan de Kort

Lees hier alle standpunten van de VVD over de arbeidsmarkt voor de aanstaande verkiezingen

Related Articles

laatste artikelen

TWITTER

Gezocht => zie https://www.zipconomy.nl/werken-bij-zipconomy/ (en wie het wordt of wie iemand weet die het wordt mag een training volgen bij de @Bladendokter ;)

Knip de door min @karienvangennip (aangekondigde) Wet VBAR in tweeen. Dat komt er sneller een oplossing voor kwetsbare zzp'ers, stelt @hugojanruts. Goed idee @TvOostenbruggen @AnneMarijke1971 @ThierryAartsen @leondejong @bartvankent @mpatijn @MonaKeijzer ?

De uitslag onder zelfstandig professionals geeft ander beeld dan landelijk. Maar ook daar flinke verschuivingen tov vergelijkbaar ZIP-onderzoek in 2017: VVD grootste, Volt verrassende no 2. , NSC op 3 en PvdA/GL op nu 4. (fors verlies D66 en CDA). Lees meer=>…

Meer laden