ChristenUnie wil vasthouden aan zzp-wet Van Gennip

Hou vast aan het de plannen voor een nieuwe zzp-wet zoals minister Karien van Gennip (CDA) die heeft opgesteld. Het is tijd voor duidelijkheid en het voorstel wordt gesteund door de polder. Dat stelde ChristenUnie-kamerlid Don Ceder tijdens het ABU/BNR Nationaal Arbeidsmarktdebat. 

Met de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie en Rechtsvermoeden moeten werkenden en werkgevers sneller weten of een opdracht wel of niet gedaan mag worden door een zzp’er. Experts kunnen momenteel hun commentaar op de wet kwijt bij een internetconsultatie.

Na de verkiezingen zal aan de formatietafel besloten moeten worden of er door gegaan wordt met dit wetsvoorstel. NSC wil van niet, de VVD heeft stevige bezwaren. GL/PvdA wil strengere criteria (zie hier voor een volledig overzicht van partijen op dit onderwerp) 

Maar de CU vindt dus dat er nu al zo lang over gesproken wordt, dat de wetsvoorstel niet zomaar van tafel mag. 

Minimumloon omhoog 

De ChristenUnie wil ook dat het minimumloon verhoogt moet worden naar naar 18 euro per uur. Deze verhoging zou niet zonder plaatsvinden, verzekerde Ceder. “Dat gaat wel gepaard met een heel nieuw belastingstelsel.” Zo wil de partij daarbij ook alle toeslagen en regeling schrappen.

Misstanden bij uitzendbureaus hoopt de ChristenUnie vooral aan te pakken door bestuursverboden van eigenaren van uitzendbureaus die het verpesten voor de rest. Hij stelt dat in de discussie over uitzendbureaus de afgelopen jaren zij vooral gezien als een groot kwaad, “maar hier [in het publiek] zitten vooral veel mensen die het goed willen doen. Er zitten gewoon rotte appels tussen die het verpesten voor de rest.” Hiermee hoopt hij vooral de uitzendbureaus die het goed willen doen geen last hebben van deze maatregelen.

Benieuwd naar alle plannen van de ChristenUnie voor de arbeidsmarkt? Lees hier ons overzicht van de plannen van de ChristenUnie!

Related Articles

laatste artikelen

TWITTER

Gezocht => zie https://www.zipconomy.nl/werken-bij-zipconomy/ (en wie het wordt of wie iemand weet die het wordt mag een training volgen bij de @Bladendokter ;)

Knip de door min @karienvangennip (aangekondigde) Wet VBAR in tweeen. Dat komt er sneller een oplossing voor kwetsbare zzp'ers, stelt @hugojanruts. Goed idee @TvOostenbruggen @AnneMarijke1971 @ThierryAartsen @leondejong @bartvankent @mpatijn @MonaKeijzer ?

De uitslag onder zelfstandig professionals geeft ander beeld dan landelijk. Maar ook daar flinke verschuivingen tov vergelijkbaar ZIP-onderzoek in 2017: VVD grootste, Volt verrassende no 2. , NSC op 3 en PvdA/GL op nu 4. (fors verlies D66 en CDA). Lees meer=>…

Meer laden