Zzp’er niet te spreken over voorstel nieuwe zzp-wet

Dat er iets wordt gedaan aan schijnzelfstandigheid, daar kunnen de meeste zzp’ers zich wel in vinden. Maar over het voorstel voor de nieuwe zzp-wet, is niet iedereen over te spreken. Acht op de tien zzp’ers steunen het wetsvoorstel niet. Dat blijkt uit een peiling van Knab onder ruim 200 zzp’ers. De helft van de ondervraagden staat wel achter het plan voor meer bescherming voor wie een laag uurtarief heeft.

Schijnzelfstandigheid

Om schijnzelfstandigheid te bestrijden en de rechten van zzp’ers te waarborgen, heeft demissionair minister Van Gennip een nieuw wetsvoorstel ingediend. Deze nieuwe zzp-wet heet de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden.

Het voorstel wordt onder regels verduidelijkt wanneer een opdracht wel of niet door een zzp’er gedaan kan worden.

Dit houdt simpel gezegd in:

A. Worden er werkinhoudelijke instructies gegeven en worden die gecontroleerd?

B. Doe je werk dat structureel gedaan wordt in een organisatie? En heeft dit werk een vaste plek in de organisatie (inbedding)? Doe je hetzelfde werk als (en met) de werknemers?

C. Werk je – binnen de opdracht  – voor eigen rekening en risico? Loop je bijvoorbeeld het gevaar niet betaalt te krijgen als je je werk niet goed doet of niet op tijd af hebt?

Is er geen (werk)inhoudelijke aansturing (A) en ben je niet ingebed in de organisatie (B)? Dan is het mogelijk dat je als zzp’er aan de slag kan. Bij aanwezigheid van één van beide onderdelen, dan moet er gekeken worden of de opdracht voldoende ondernemerschap (C) met zich meebrengt.

Minder zzp’ers, minder vrijheid

Ook nieuw aan het voorstel is dat er wordt beoordeeld per opdracht en niet op persoonsniveau. Bijna 70% van de ondervraagden is het daar niet mee eens en vindt dat men naar de persoon zou moeten kijken. Ruim 40% van de zzp’ers denkt dat ze hun opdrachten maar gedeeltelijk – of zelfs helemaal niet meer – kunnen blijven doen als zelfstandige. En zelfs negen op de tien ondervraagden vindt dat het wetsvoorstel de vrijheid van het ondernemerschap beperkt.

Ook Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) is ontevreden. Voorzitter Cristel van de Ven: “We hebben veel goede gesprekken gehad over dit voorstel. Helaas is de uitkomst teleurstellend. Wat ons betreft moet het kabinet opnieuw beginnen.”

Bescherming via uurtarief 

Er is meer begrip voor het onderdeel van de wetgeving dat gaat over het rechtsvermoeden op basis van een uurtarief. Wie onder de 32 euro per uur verdient, na door het wetsvoorstel veel makkelijke rechten als werknemer opeisen.

De helft van de ondervraagden vindt dat de overheid onderscheid moet maken tussen zzp’ers op basis van uurtarief. Ze vinden echter dat die grens op 50 euro per uur moet liggen.

Wachten op de nieuwe regering

Of dit concept voorstel ook daadwerkelijk de Tweede Kamer haalt, is te bezien. Dat zal duidelijk worden na de verkiezingen.

  • Wil je meer weten over hoe politieke partijen aan kijken tegen dit onderwerp? Zie dat deze pagina met een totaal overzicht.
  • Wil je je mening kwijt over jouw visie op dit en andere onderwerpen? Laat dat dan weten door mee te doen met deze ZZPKiest.NU opiniewijzer.

Related Articles

laatste artikelen

TWITTER

Gezocht => zie https://www.zipconomy.nl/werken-bij-zipconomy/ (en wie het wordt of wie iemand weet die het wordt mag een training volgen bij de @Bladendokter ;)

Knip de door min @karienvangennip (aangekondigde) Wet VBAR in tweeen. Dat komt er sneller een oplossing voor kwetsbare zzp'ers, stelt @hugojanruts. Goed idee @TvOostenbruggen @AnneMarijke1971 @ThierryAartsen @leondejong @bartvankent @mpatijn @MonaKeijzer ?

De uitslag onder zelfstandig professionals geeft ander beeld dan landelijk. Maar ook daar flinke verschuivingen tov vergelijkbaar ZIP-onderzoek in 2017: VVD grootste, Volt verrassende no 2. , NSC op 3 en PvdA/GL op nu 4. (fors verlies D66 en CDA). Lees meer=>…

Meer laden