Dorien Blommers (D66): ‘We moeten zorgvuldig zijn om een nieuw zzp-debacle te voorkomen’

Dat het kabinet al sinds 2016 bezig is met de verduidelijking van de zzp-wetgeving, begrijpt Dorien Blommers (D66) wel. “Het is onontgonnen gebied, geen enkel ander land in Europa deed het ons voor. Dit keer willen we zorgvuldig zijn om een nieuw debacle te voorkomen.” dat zegt zij in een interview met ZipConomy.

Kandidaat-Kamerlid Dorien Blommers (D66) werkt al bijna 10 jaar in Den Haag, op dit moment als politiek adviseur van viceminister-president Sigrid Kaag. Haar hart ligt bij de arbeidsmarkt, vertelt ze. “Bij D66 hebben we twee doelen op het gebied van werk: ondernemers niet in de weg zitten en misstanden bestrijden”, vertelt ze. “Zo zet [Tweede Kamerlid, red.] Steven van Weyenberg zich sinds 2012 vooral in om te voorkomen dat regels werkenden in de weg zitten. De laatste jaren leggen we de nadruk meer op problemen aanpakken rondom de manier waarop flexwerk georganiseerd is.”

Vast minder vast

In het verkiezingsprogramma van D66 staan meer plannen om de krappe arbeidsmarkt te bestrijden dan in andere programma’s. Zo wil D66 de zelfstandigenaftrek verdubbelen en veranderen in een ‘urenvoordeel’ voor iedereen die meer dan drie dagen per week werkt. “Omdat dit een bestaande regeling is, kan de uitvoering makkelijk zijn”, zegt Blommers. “Dit zou volgens mij echt kunnen helpen.”

De Commissie Regulering van Werk en de Sociaal-Economische Raad adviseerde om beleid te maken waardoor vaste contracten minder vast worden. “Het ministerie van Sociale Zaken heeft al maatregelen genomen om flex minder flex te maken, maar eerlijk is eerlijk: er mist nog beleid rondom vast minder vast”, zegt Blommers. “Er moet meer gebeuren. Tegelijkertijd moeten we ook voorzichtig zijn. Daarom lijkt het ons goed om de evaluatie van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) af te wachten, voordat we een volgende stap zetten.”

  • Wij zijn benieuwd naar uw mening over de aankomende verkiezingen! Vul hier de enquête van ZiPconomy in en deel uw mening!

Duidelijkere zzp-regels

Blommer vindt dat demissionair minister Van Gennip goed op weg is wat betreft de nieuwe zzp-wetgeving, de wet VBAR. “Van Gennip geeft goede handvatten om het onderscheid tussen werknemers en zzp’ers te verduidelijken”, zegt ze. “De manier waarop zij de criteria ‘gezag’ en ‘inbedding in de organisatie’ heeft omschreven zijn een stuk helderder. Hier kunnen we verder mee komen.”

Toch is D66 nog niet helemaal overtuigd van het concept-wetsvoorstel. “We kunnen ons goed vinden in wat op papier staat, maar uiteindelijk telt wat er in de praktijk gebeurt”, zegt Blommers. “Hoe groot is het grijze gebied, welke werkenden vallen daarin en wat doen opdrachtgevers bijvoorbeeld? Ik ben benieuwd naar de reacties op de internetconsultatie.”

‘We moeten nu echt aan de slag’

Het kabinet is sinds 2016 bezig met de verduidelijking van de zzp-wetgeving. “Dat is lang, maar ik begrijp wel waarom”, zegt Blommers. “Het is onontgonnen gebied, geen enkel ander land in Europa deed het ons voor. Bovendien hebben we een trauma opgelopen van de invoering van de Wet DBA. Dat ging te snel en leidde ertoe dat opdrachtgevers huiverig werden zelfstandigen in te huren. Dit keer willen we zorgvuldig zijn om een nieuw debacle te voorkomen. Er moet ruimte zijn voor zzp’ers die bewust kiezen voor ondernemerschap. Tegelijkertijd moeten wij wel echt aan de slag nu, want we zien een te snelle groei van zzp’ers in sectoren waar dat niet past.”

Daarmee doelt ze op bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs. “Nieuwe regels zijn daar niet genoeg”, zegt ze. “We willen de werkomstandigheden in deze sectoren verbeteren, zodat werknemer zijn aantrekkelijk wordt. Veel werkenden in deze branches worden zzp’er, omdat ze als werknemer bijvoorbeeld te weinig flexibiliteit hebben. Vakbonden en werkgevers moeten dus aan de slag om te zorgen dat het niet meer uitmaakt of je nu als zzp’er of in loondienst werkt.”

  • Benieuwd naar alle plannen van D66 voor de arbeidsmarkt? Bekijk hier het overzicht op ZZPKiest.Nu!

(foto: Phil Nijhuis)

Related Articles

laatste artikelen

TWITTER

Gezocht => zie https://www.zipconomy.nl/werken-bij-zipconomy/ (en wie het wordt of wie iemand weet die het wordt mag een training volgen bij de @Bladendokter ;)

Knip de door min @karienvangennip (aangekondigde) Wet VBAR in tweeen. Dat komt er sneller een oplossing voor kwetsbare zzp'ers, stelt @hugojanruts. Goed idee @TvOostenbruggen @AnneMarijke1971 @ThierryAartsen @leondejong @bartvankent @mpatijn @MonaKeijzer ?

De uitslag onder zelfstandig professionals geeft ander beeld dan landelijk. Maar ook daar flinke verschuivingen tov vergelijkbaar ZIP-onderzoek in 2017: VVD grootste, Volt verrassende no 2. , NSC op 3 en PvdA/GL op nu 4. (fors verlies D66 en CDA). Lees meer=>…

Meer laden