Forumdiscussie Freelance.nl: Erken ondernemerschap ZP’er!

Op 7 maart organiseerde Freelance.nl een forumdiscussie over de flexibele arbeidsmarkt. Ruim 40 freelancers, intermediairs en opdrachtgevers discussieerden aan de hand van een aantal stellingen in het bijzijn van VVD- gastheer Erik Ziengs en Josien van Breda van FNV Zelfstandigen. Dat gebeurde in het hol van de leeuw: de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Ruimte en eigen verantwoordelijkheid.

Tijdens deze forumdiscussie werden veel voor de freelancer zeer relevante thema’s besproken. Duidelijk werd dat de freelancer behoefte heeft aan een duidelijke erkenning van zijn ondernemerschap: ‘In feite is het heel simpel. ZP’ers werken voor eigen rekening en risico en voeren volgens afspraken opdrachten uit. Er is dus sprake van een overeenkomst. Wetgeving moet dat proces niet ingewikkelder maken dan het al is’.

Ook werd er gesproken over de plannen van sommige politieke partijen om de zelfstandige aftrek in te ruilen en om te zetten in arbeidsongeschiktheid en pensioenvoorzieningen. Vanuit de markt tendeert men richting een collectieve verzekering met een bepaalde minimum dekking en met een opt-out mogelijkheid. Al dan niet per sector. Die ideeën konden op weinig draagvlak bij de leden van het forum rekenen.

De stem van de ZP’er

Wat wel nodig is dat ZP-ers beter gehoord worden in de politiek. Het zelfstandig ondernemerschap staat niet hoog op de politieke agenda. Dat vindt ook Erik Ziengs. Hij riep dan ook op om de stem te laten horen. Deze bijeenkomst was daarop vooruitlopend een goed initiatief. Josien van Breda sloot zich hierbij aan en stimuleerde ook om op een constructieve manier mee te denken en mee te doen.

Tenslotte werd de bijeenkomst afgesloten met een rondleiding door de gebouwen van de Tweede Kamer – een buitenkansje dat de meeste freelancers twee handen aangrepen!

Een uitgebreid verslag van deze bijeenkomst treft u aan op de website van Freelance.nl.

 

Related Articles

laatste artikelen

TWITTER

Gezocht => zie https://www.zipconomy.nl/werken-bij-zipconomy/ (en wie het wordt of wie iemand weet die het wordt mag een training volgen bij de @Bladendokter ;)

Knip de door min @karienvangennip (aangekondigde) Wet VBAR in tweeen. Dat komt er sneller een oplossing voor kwetsbare zzp'ers, stelt @hugojanruts. Goed idee @TvOostenbruggen @AnneMarijke1971 @ThierryAartsen @leondejong @bartvankent @mpatijn @MonaKeijzer ?

De uitslag onder zelfstandig professionals geeft ander beeld dan landelijk. Maar ook daar flinke verschuivingen tov vergelijkbaar ZIP-onderzoek in 2017: VVD grootste, Volt verrassende no 2. , NSC op 3 en PvdA/GL op nu 4. (fors verlies D66 en CDA). Lees meer=>…

Meer laden