VVD, D66 aan kop in ZZPkieskompas.

Een derde heeft keuze nog niet gemaakt. Mismatch tussen standpunten partijen en mening achterban

463

VVD en D66 zijn de meest populaire partijen onder de zelfstandigen. Omgerekend naar zetels krijgen ze respectievelijk 41 en 32 Kamerzetels van de zelfstandigen. Alle andere partijen volgen op ruime afstand. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van het ZZPKieskompas, dat mede op initiatief van ZiPconomy is ontwikkeld.

Overigens weet 31% van de zelfstandigen die het kompas hebben ingevuld nog niet zeker op welke partij ze gaan stemmen.

De VVD en D66 zijn traditioneel favoriet bij de zelfstandigen. De voorsprong van de VVD is in deze peiling wel flink minder dan bijvoorbeeld naar voren kwam in het wetenschappelijk onderzoek van Giedo Jansen naar het stemgedrag van zelfstandigen. Volgens zijn onderzoek kwam de VVD in 2012 uit op 38% van de stemmen van zelfstandigen. Nu is dat 27%.

“Mogelijk wordt de Wet DBA de VVD toch aangerekend door een deel van de zelfstandigen” zegt Hugo-Jan Ruts, een van de initiatiefnemers van het ZZPKieskompas. “De standpunten van de VVD en D66 sluiten verder nauw aan de wens van veel zelfstandigen dat de overheid geen verplichten oplegt rond verzekeringen en pensioen. Dat verklaart mogelijk ook de relatief hoge positie van de Partij voor de Dieren. Verder ga ik er vanuit dat zelfstandigen bij hun stemvoorkeur niet alleen naar de zzp-dossiers kijken”.

Mismatch tussen standpunt partijen en stemvoorkeur

Een groot aantal partijen wil onder andere een verplichte pensioen- of arbeidsongeschiktheidsregeling invoeren voor zzp’ers. Daarbij kunnen ze niet op de steun van de zelfstandigen zelf rekenen, blijkt uit de analyse van de stellingen in het ZZP Kieskompas die door ruim 11.000 zelfstandigen zijn ingevuld.  Bijna 80 procent van de zzp’ers zegt niets te zien in een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Ook willen ze geen verplicht pensioenfonds en niet bijdragen aan een nationaal scholingsfonds.

Ook zelfstandigen die bijvoorbeeld op partijen als CDA, PvdA of GroenLinks zeggen te gaan stemmen zijn het in meerderheid niet eens met de plannen van die partijen om bijvoorbeeld pensioenopbouw of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen verplicht te stellen.  Mede initiatiefnemer Henk Wesselo: „Je ziet een bijzondere mismatch tussen partijen en zzp’ers.”

Voorlopige data

De bovengenoemde voorlopige data zijn gebaseerd op 11.000 antwoorden op de stellingen in het ZZPkieskompas en een vergelijking met de standpunten van de partijen. De stemintentie is door ruim 1.500 mensen ingevuld. Gezien de branche-achtergrond van de invullers lijken de gegevens redelijk representatief lijken zijn voor alle type zzp’ers,

Zie voor een uitgebreide voorlopige analyse de uitkomsten van het ZZPkieskompas dit overzicht

Aanbevolen