Steven van Weyenberg (D66) “We willen niet verplichten maar verleiden”

Volgens D66 kiest de overgrote meerderheid bewust voor het zelfstandig ondernemerschap. “Zzp’ers willen werken voor eigen rekening en risico, zijn tevreden over hun werk en je ziet dat het de meesten ook heel goed gaat.” Tegelijk wil de partij niet de ogen sluiten voor de groep die bescherming nodig heeft. Daarom willen ze zelfstandigen ‘verleiden’ te sparen voor pensioen en zich te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid, maar het moet wel vrijwillig blijven. 

Jullie willen 200 miljoen vrijmaken voor een vrijwillige arbeidsongeschiktheidsregeling…

“Een verplichte verzekering past niet bij het feit dat meeste zelfstandigen toch echt ondernemers zijn. Maar we maken ons er wel zorgen over dat veel zelfstandigen ervoor kiezen om zich niet te verzekeren. Bovendien blijkt verzekeren bij private verzekeraars vaak lastig en wordt de verzekering vaak beëindigd wanneer iemand 60 is. Daarom willen we zelfstandigen verleiden om zich te verzekeren. Vrijwillig en betaalbaar en uitgevoerd door het UWV, waar iedere zelfstandige bij ziekte en arbeidsongeschiktheid terecht kan. Ja dat kost geld, dus daar maken we in ons programma 200 miljoen per jaar voor vrij.”

Over pensioen denken jullie hetzelfde als over AOV: het zou mooi zijn als meer mensen het zouden doen, maar we gaan het niet verplichten…

“We gaan zelfstandigen niet verplichten om mee te doen in het huidige pensioenstelsel, maar we willen het wel makkelijk maken om je te blijven verzekeren bij het Pensioenfonds als je eerder werknemer was. Tegelijk zie ik ook dat veel zelfstandigen daar weinig in zien. Ze kiezen voor andere manieren om zich op hun pensioen voor te bereiden. Door bijvoorbeeld geld opzij te leggen of de hypotheek sneller af te lossen. We willen daarom graag toe naar een persoonlijke pensioenpot. Waar je zelf over gaat, waarbij helder is wat van jou is en waar verschillende werkgevers, als je voor verschillende bazen werkt, in storten. Met zo’n persoonlijke pot wordt het ook veel makkelijker om door te sparen als je zelfstandige wordt.”

Een gevoelig punt onder zzp’ers is het afschaffen van de zelfstandigenaftrek, hoe denken jullie daarover?

“De zelfstandigenaftrek moet behouden blijven. Wij hebben de beperking van de zelfstandigenaftrek van het kabinet van VVD en PvdA niet voor niets van tafel gehaald in het begrotingsakkoord. En als je vindt dat werken goed loont voor zelfstandigen maar te weinig voor werknemers dan los je dat niet op door zelfstandigen meer belasting te laten betalen. We kunnen dan beter zorgen dat werken ook voor de werknemers financieel aantrekkelijker wordt.”

Wet DBA vervangen voor zelfstandigenverklaring

Het afgelopen jaar stond voor zzp’ers in het teken van de Wet DBA, welke oplossing hebben jullie hiervoor in gedachten?

“Natuurlijk, schijnconstructies moet je aanpakken, maar het overgrote deel van de zelfstandigen is dat uit vrije wil. Daarom waren we van het begin af aan tegen de Wet DBA. We willen liever naar een systeem waarbij we zorgen dat je een eigen zelfstandigenverklaring krijgt, zodat je kunt kiezen: ga ik als werknemer of als ondernemer aan de slag? Met zo’n verklaring is het helder voor je opdrachtgever dat je zelfstandige bent. De zelfstandige geeft ermee aan dat hij voor eigen rekening en risico werkt en geen aansprak maakt op werknemersverzekeringen. Dat geeft duidelijkheid aan de zelfstandige maar ook aan opdrachtgevers die nu bang zijn later door de Belastingdienst als werkgever te worden aangemerkt. ”

 

Related Articles

laatste artikelen

TWITTER

Gezocht => zie https://www.zipconomy.nl/werken-bij-zipconomy/ (en wie het wordt of wie iemand weet die het wordt mag een training volgen bij de @Bladendokter ;)

Knip de door min @karienvangennip (aangekondigde) Wet VBAR in tweeen. Dat komt er sneller een oplossing voor kwetsbare zzp'ers, stelt @hugojanruts. Goed idee @TvOostenbruggen @AnneMarijke1971 @ThierryAartsen @leondejong @bartvankent @mpatijn @MonaKeijzer ?

De uitslag onder zelfstandig professionals geeft ander beeld dan landelijk. Maar ook daar flinke verschuivingen tov vergelijkbaar ZIP-onderzoek in 2017: VVD grootste, Volt verrassende no 2. , NSC op 3 en PvdA/GL op nu 4. (fors verlies D66 en CDA). Lees meer=>…

Meer laden