Stichting ZZP Nederland: “Zelfstandigen hebben de Toekomst”

Maarten Post is voorzitter van Stichting ZZP Nederland, de grootste onafhankelijke zzp-belangenbehartiger van Nederland

Tijdens het ZZP Verkiezingsdebat op 13 februari debatteerden woordvoerders van VVD, D66, PvdA, CU, CDA en SP over het Manifest “Zelfstandigen hebben de Toekomst”. Stichting ZZP Nederland wil met dit Manifest politiek draagvlak creëren voor het belang van zelfstandige ondernemers. Stimulering van het ondernemerschap en rechtszekerheid voor zelfstandigen moet op de politieke agenda.

Eigen Baas

Zelfstandigen kiezen bewust voor het ondernemerschap en laten zich niet door de overheid als een bijzonder soort werknemer behandelen. Ondernemers hoeven niet te bewijzen, dat ze geen werknemer zijn. De grote (en groeiende) groep echte zelfstandigen moet de ruimte krijgen om te ondernemen. Zij mogen geen last meer hebben van een maatregel als de wet DBA, die bedoeld was om schijnconstructies te bestrijden, waar slechts een kleine groep “zelfstandigen” bij betrokken is. Een simpele Zelfstandigenverklaring maakt modelcontracten overbodig.

De overheid kan ex-werknemers, die in de crisisperiode noodgedwongen zzp’er zijn geworden en het niet hebben gered, de mogelijkheid bieden om weer als werknemer aan de slag te gaan. Dat is beter dan allerlei verplichtingen op te willen leggen aan zelfstandigen, die als ondernemer hun eigen zaken willen regelen.

Oudedagsvoorziening

Stichting ZZP Nederland is van mening, dat zelfstandigen zelf bepalen hoe ze hun pensioen regelen. Verplichte deelname aan pensioenregelingen is niet acceptabel. Wel is het van belang om zelfstandigen beter te informeren over de mogelijkheden om fiscaal vriendelijk te sparen voor later.

Inkomen bij Arbeidsongeschiktheid

Zelfstandigen regelen hun eigen zaken, zoals ook het inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Niet voor iedereen is dit risico gelijk en voor niet iedereen is verzekeren de gewenste oplossing. Daarom is een generieke verplichting ongewenst en niet acceptabel. In het Manifest wordt gewezen op de gewenste kenmerken voor een AOV: vrijwillige deelname, acceptatie zonder uitsluitingen, betaalbaar en een uitkeringsduur tot aan de AOW-leeftijd. Een algemene basisverzekering voor alle werkenden zou onder strikte voorwaarden acceptabel kunnen zijn, maar dan wel op vrijwillige basis of met de mogelijkheid van opting out.

De Zelfstandigenrekening

Volgens het Manifest moeten zelfstandigen de mogelijkheid krijgen om in eigen beheer en fiscaal vriendelijk een reservepot aan te leggen voor diverse doeleinden, die te maken hebben met de persoonlijke inkomensvoorziening in slechte tijden en het voortbestaan van de onderneming.  Het vertrouwen in instanties en financiële producten is afgenomen, verzekeren is niet populair. Men wil zelf de regie houden over het eigen geld. Het vermogen op de Zelfstandigenrekening wordt niet fiscaal belast door de vermogensrendementsheffing en dient te worden beschermd tegen beslagname door derden.

Politieke reacties op het Manifest “Zelfstandigen hebben de Toekomst” zijn te vinden op de website van Stichting ZZP Nederland, evenals de tekst van het Manifest “Zelfstandigen hebben de Toekomst”.

Related Articles

laatste artikelen

TWITTER

Gezocht => zie https://www.zipconomy.nl/werken-bij-zipconomy/ (en wie het wordt of wie iemand weet die het wordt mag een training volgen bij de @Bladendokter ;)

Knip de door min @karienvangennip (aangekondigde) Wet VBAR in tweeen. Dat komt er sneller een oplossing voor kwetsbare zzp'ers, stelt @hugojanruts. Goed idee @TvOostenbruggen @AnneMarijke1971 @ThierryAartsen @leondejong @bartvankent @mpatijn @MonaKeijzer ?

De uitslag onder zelfstandig professionals geeft ander beeld dan landelijk. Maar ook daar flinke verschuivingen tov vergelijkbaar ZIP-onderzoek in 2017: VVD grootste, Volt verrassende no 2. , NSC op 3 en PvdA/GL op nu 4. (fors verlies D66 en CDA). Lees meer=>…

Meer laden