De Vrijzinnige Partij: vrije keus om zelfstandige te zijn centraal.

De Vrijzinnige Partij vindt dat iedereen de vrije keuze moet hebben om als zelfstandig ondernemer te werken. De Wet DBA moet daarom van tafel geveegd worden. Sterker, nummer 3 op de lijst, Maarten Wienbelt, klaagt de staat aan voor de Wet.

Lijsttrekker van de Vrijzinnigen is Norbert Klein. Klein kwam in de Tweede Kamer via 50Plus. Na het tijdelijke vertrek van Henk Krol was hij zelfs even lijsttrekker maar stapt later zelf uit die partij. Met de Vrijzinnige Partij probeert hij in de Tweede Kamer te blijven. Volgens alle peilingen is die kans klein.

Behoud zelfstandigenaftrek

De partij draagt zzp’ers een warm hart toe. In het verkiezingsprogramma staat: “De Vrijzinnige politiek gaat uit van de positieve gedachte, dat ieder vrij mens zelf zijn economische waarde optimaal wil inzetten. De vrije keuze van mensen om als zelfstandig ondernemer te werken wordt door de Vrijzinnige Partij sterk gesteund.”

Basisinkomen voor iedereen, ook voor de zzp’er

Het idee dat iedereen een vaste baan zou moeten hebben betekent volgens de partij terug naar 50-60 jaren politiek van de vorige eeuw. Als reactie op de DBA zeggen ze: “Helaas worden zelfstandigen zonder personeel steeds meer weggezet als asociale werkers, omdat door hen minder sociale verzekeringspremies betaald worden. Of omdat zij werknemers uit hun baan zouden verdringen.”

Verschillen in sociale solidariteit tussen inkomen uit dienstbetrekking of uit zelfstandig ondernemerschap moeten volgens de partij worden opgeheven. ‘Iedere werknemer kan zijn baan immers verliezen.” Verder pleit de partij voor behoud van de zelfstandigenaftrek. Ook willen ze een basisinkomen voor iedereen, dus ook voor zzp’ers. “ZZP-ers, bij voorkeur met het basisinkomen, geeft meer toekomst voor de maatschappij. De hoeveelheid werk blijft of wordt zelfs door creativiteit, ondernemerschap en innovatie meer.”

Tegen de DBA

De Vrijzinnigen zijn fel tegenstander de DBA. Nummer 3 op de lijst Maarten Wienbelt wil met een groepje advocaten een zaak aanspannen tegen de overheid. Naar eigen zeggen zag hij de bijl al hangen met de Wet Aanpak Schijnconstructies, waardoor volgens Wienbelt zelfstandigen al onnodig geraakt werden. Met de DBA ging het volgens Wienbelt helemaal mis: “In onze beleving is deze wet onzorgvuldig tot stand gekomen. De schade die bij kleine ondernemers is komen te liggen is onevenredig groot.”

Omdat wetten in Nederland niet aan de Grondwet getoetst mogen worden beroepen ze zich op de vrijheid van ondernemerschap conform Artikel 16 uit het Europees grondrecht. Wienbelt en advocaten zien zeker kansen om de wet van tafel te vegen. Wienbelt: “ VVD en PvdA liegen burgers bewust voor. 70.000 opdrachten van zzp’ers zijn beëindigd. Zij hebben geen recht op een uitkering en tellen niet mee bij de werkloosheidscijfers.” De politiek geeft volgens Wienbelt een rooskleuriger beeld van de economie. “Zzp’ers zijn vervangen voor mensen uit de bakken van het UWV en de sociale diensten. Hierdoor lijkt het of de economie floreert en de werkloosheid daalt.”

Related Articles

laatste artikelen

TWITTER

Gezocht => zie https://www.zipconomy.nl/werken-bij-zipconomy/ (en wie het wordt of wie iemand weet die het wordt mag een training volgen bij de @Bladendokter ;)

Knip de door min @karienvangennip (aangekondigde) Wet VBAR in tweeen. Dat komt er sneller een oplossing voor kwetsbare zzp'ers, stelt @hugojanruts. Goed idee @TvOostenbruggen @AnneMarijke1971 @ThierryAartsen @leondejong @bartvankent @mpatijn @MonaKeijzer ?

De uitslag onder zelfstandig professionals geeft ander beeld dan landelijk. Maar ook daar flinke verschuivingen tov vergelijkbaar ZIP-onderzoek in 2017: VVD grootste, Volt verrassende no 2. , NSC op 3 en PvdA/GL op nu 4. (fors verlies D66 en CDA). Lees meer=>…

Meer laden